Bilal Erdoğan Anadolu Soruyor'a Konuk Oldu

 

Anadolu Yayıncılar Derneği tarafından hazırlanan ve Türkiye’nin nabzını tutan “Anadolu Soruyor” programının konuğu Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan oldu.


Başkan Erdoğan; Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Sinan Burhan, Kon TV Genel Yayın Yönetmeni Yaşar Toy, Merhaba Gazetesi İmtiyaz Sahibi Semra Akyürek, Sakarya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mücahit Erdal’ın sorularını yanıtladı.


“NEDEN İZNİK SEÇİLDİ?”


Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, “11-12 branşta müsabaka var. Dünya göçebe oyunları dünyanın en büyüğü. İznik’te olmasının sebebi; aday lokasyonlardan bir tanesi İznik’ti. Çünkü Kırgızların bu oyunu düzenledikleri yer Issık Gölü’nün kenarı. Dolayısıyla İznik’ten öyle bir gönderme var. Öte yandan Orhan Gazi’nin fethinde Kırgızların yer alması. Bu da aslında Kırgızistan’a gönderme” ifadelerini kullandı.
 

“EVRENSEL KARDEŞLİK, BİRLİK MESAJI VARDI”


Bilal Erdoğan, “Her milletin, her ülkenin kendi kültürünü korumasını, bunu yaşatmasını anlatmaya çalışıyoruz. Bu yerel mesajı vermek istedik. Evrensel mesajda ise kardeşlik ve birlik mesajı vardı. Tabi ki asıl mesaj bize ait olanı kaybetmeden geleceğe taşımak. Tip olarak benzemeniz, onun dilini konuşmanız gelişmişlik göstergesi midir? Değildir” şeklinde konuştu.
 
“BİZİM GÖNÜL COĞRAFYAMIZDAKİ TEMALARA DEĞİNEN BİR SPOR OYUNU”


Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan; “Türk dünyasının kültürlerinin daha ön planda olduğunu göreceksiniz. Çünkü Dünya Göçebe Oyunları, Türk Devletler Teşkilatı’nın himayesindeki bir organizasyon. Bizim gönül coğrafyamızdaki temalara değinen bir spor oyunu. Meksika’da yapıldığı zaman oranın kültürü ön planda olacak, Japonya’da olduğu zaman oranın kültürünü öne alacak ki oluyor da. Biz kendi kültürümüzü ön plana alacağız. Ama diğer kültürleri de göstermiş oluyoruz. Bütün ülkelere aynı şeyi aşılamış oluyoruz. ‘Kendi kültürünüzü yapın ama başka ülkeleri de muhakkak davet edin’ şeklinde. Bizim yöresel sporlarımız geleneksel değişiklikler de gösteriyor. Bu da daha iyi sporcular yetişmesine vesile oluyor. Biz bunu dünya geneline yaymak istiyoruz. Arjantin ile Kazakistan arasında hiç olmayan bir ilişkiye vesile oluyor” dedi.

“GELENEKSEL SPORLAR TEMASI DAHA FAZLA GÜNDEM OLMAYA DEVAM EDECEK”


Bilal Erdoğan, “Biz aslında geleneksel sporlarla ilgili yaptığımız çalışmada, adeta tarihi değerlerin korunmasına yönelik bir tema oluşturmuş olduk. Bu kendiliğinden gelişti. Şu anda Anadolu’nun dört bir yanında; gerek yaylalarda, gerek belediyelerin yaptığı etkinliklerde hatta açık havada yapılan düğünlerde eski sporlarımız olmaya başladı. Bunlar başladı Anadolu’da. Yapılacak olan etkinliklerde bu geleneksel sporlar teması daha fazla gündem olmaya devam edecek” diye konuştu.

“SUNUŞ GÜZELLİĞİNE BAKILMIYORDU, ARTIK ONA DA BAKIYORUZ”


Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Erdoğan, “Talebin olduğunu biliyoruz. Bu zamana kadarki sıkıntı, sunuş güzelliğine bakılmıyordu. Bunun biraz sağını solunu topladığımız zaman daha güzel oldu. Türkiye’deki geleneksel spor etkinliklerini yayınlama noktasında yayın yapmak isteyen kanallar oldu. Benim katkım varsa; görülmeyen şeylerin görülmesine faydam oldu. Benim sayemde oldu diye bir şey olabilir mi? Sadece ‘Şehir kamuoyu bunun farkına vardı.’ diyelim. Uluslararası yönün güçlendirilmesi çok önemli; siz ne kadar uluslararası müsabaka yaparsanız o kadar yereldeki sporcuların motivesi artıyor” şeklinde açıkladı.

“ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ”


Başkan Bilal Erdoğan, “Bizim Okçular Vakfı’nda Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığımız iş birliğinden bir tanesi beden eğitimi öğretmenlerine belge vermemiz. Ekipman noktasında da elimizden geldiğince destek vermeye çalıştık. Bunun yanında sadece spor için değil, müzik için de gerekli görüyorum. Mesela bir bölgede bir enstrüman önemli. Neden o bölgede o enstrüman okullarda öğretilmesin. Fakültelerimize öncelikle geleneksel sporlarımızın girmesi lazım, başlaması lazım. Tabi burada bizim halen müziklerimiz tabiri caizse müzik yerine konulmuyorsa sporda bunun biraz daha aşılabilir olduğunu düşünüyorum. Araştırma merkezleri kuruluyor. Bunlar arttıkça Türkiye kazanacak. Hem Gençlik ve Spor Bakanlığımızla, hem üniversitelerimizle hem de Milli Eğitim Bakanlığımızla çalışmalarımızı sürdürüyoruz” ifadelerine yer verdi.
 

“BU İŞİN FELSEFESİNDE BUNU DA ÇOCUKLARA VERMEMİZ GEREKİYOR”


Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan; “En önemli alanımız burada etkinlik alanında, çocuk etkinliklerinin zenginliklerini göreceksiniz. En çok çocukların gelmesini istiyoruz. Onun için Rafadan Tayfa burada. Tabi ki aileler çocuklarının tablette, telefonda zaman geçirmesinden muzdarip. Biz geleneksel oyunları; çocukları hareket ettirmek, alana, meydana çekmek için yeni bir kanal olarak görüyoruz. Bir kültür davası olarak görüyorsak bu işin felsefesinde bunu da çocuklara vermemiz gerekiyor. Bize, ‘Çocuklarda bu işlerin yaygınlaşması için dijital oyunlar düşünülüyor mu?’ diye sorulduğunda dijital oyunlarımız oluyor ama bu tanıtımdan öteye geçsin istemiyoruz. Çocuk telefonda spor yapmasın. Çocuk eline ok alsın, kıyafetini giysin. Bir kültür oluşsun çocuklarımızda. Bu sadece tablette, telefonda kalırsa onlar için zor olur. Biz çocuklarımızı sahaya gelerek çimin üstünde elinde ok, at üstünde görmek istiyoruz” dedi.
 

“GENÇLERDEN ÜMİTLİYİM”


Bilal Erdoğan, “Yetişkinler gençlere örnek olamazsa, bazı şeyleri hayatlarında yaşayamazlarsa kendi yaşlarında da hayatlarına yansımasını beklemesinler. Ben gençlerin; bugüne kadar kendi kültürlerine sahip çıkan bir nesil olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
 

“CUMHURBAŞKANIMIZI ELEŞTİRMEK İÇİN HAYIR İŞLERİNİ GÖRMÜYORLAR”


Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, “Eleştiriler bizi üzüyor ama bana değil siyasete. ‘Buradan bir şey çıkarabilir miyim? Cumhurbaşkanı’nın ailesine vurursam bir şey elde eder miyim*’ tarzında. O yüzden bunlarla ilgilenmiyorum. Başkalarının size çizdiği gündemlerle ilgilenirseniz kimseye faydanız olmaz. Nedir? Bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Yaptığımız işler göz önünde olan işler. Bu işlere eleştiriler illa ki olmalıdır. Bir hata görüldüğünde hatamız söylendiğinde biz hatamızı düzeltmek için uğraşıyoruz. Ama sırf eleştireyim diye eleştirmek isteyenleri çok da önemsememek lazım diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.