Milletvekili Türkmenoğlu Van’ı Şahlandıracak Çalışmaları Başlattık

Van TV’de Orhan Olgun’un hazırlayıp sunduğu Ekstra Gündem canlı yayın Programına konuk olan Milletvekili Türkmenoğlu, kentin coğrafik ve fiziksek güzelliklerini ön plana çıkararak, “ Geçmişte birçok medeniyete başkentlik etmiş Van’ımızın saklı olan tarihi ve kültürel mirasını tekrar şahlandıracağız” dedi.

Türkiye’de 16 ilde start alacak Kültür Yolu Festivali’nin bir ayağının Van’da yapılacağı etkinlik öncesi katıldığı televizyon programında yapılacak tüm projeleri tek, tek sıralayan Milletvekili Türkmenoğlu, tarihin derinliklerine inerek, 600 yıl önce Van Gölü’nün var olduğunu, kentte yaşamış tüm medeniyetlerin, bu güzel nimetlerden faydalanmak için Van Gölü etrafında şehirlerini inşa etmişlerdir. Suyun olduğu yerde hayat olduğunu bizlerde bu imkânlardan faydalanmak için kentin yıldızı parlayacak alanları iyi kullanmak lazım.

Milletvekili Türkmenoğlu kentin kalkınma projelerini sıraladı:

 

“VAN TURİZMİNİ CANLANDIRACAĞIZ”

 

Van ekonomisine bakıldığında kalkınacağı en önemli alanlardan bir tanesinin Turizm olduğunun altını çizen Milletvekili Türkmenoğlu, “ Birinci derecede kentimiz için önemli olan ve var olan turizm potansiyelini korumak için varız. 70’li yıllarda 75.000 nüfussumuzun olduğu o dönemde bile ilimize gelen turist sayısı 100. Bin civarındaydı. Bu anlamda çalışmalarımız ve projelerimizin en önemli ayaklarından bir tanesidir.

 

“İLİMİZ BİR TİCARET MERKEZİDİR"

 

Avrupa’dan Asya’ya bir geçiş güzergâhı, bir İpekyolu’nda bulunan müthiş bir şehir. Ticaret alanında da son derece elverişli olan ilimiz için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz..

 

“HAYVANCILIĞIN EN ÖNEMLİ YERİ OLMASI LAZIM”

 

Şehrin yüzölçümün üçte ikisini kapsayacak bir şekilde yayla ve meralarımız mevcuttur. Dolayısıyla yayla ve meraların olduğu yerlerde de hayvancılık ön plana çıkar. Büyük ve küçükbaş hayvancılığın merkezi olacak.

 

“TARIMDA ÖNEMLİ ADIMLAR ATACAĞIZ”

 

Hayvancılığın olduğu yerde tarımda kaçınılmaz olur. Suyun çok olduğu, meraların var olduğu aynı zamanda hayvancılık sektörüne çok müsait olduğu ilimizin son derece verimli toprakları olduğu aşikârdır. Bundan dolayı tüm önemli imkânlarımızı devreye koyarak, kentimizi kalkındırmak için yoğun bir şekilde çalışacağız.

 

“VAN KÜLTÜR ABİDESİR”

 

Kadim şehrimizde Urartuların kalıntıları var. Dünyanın en büyük Urartu Müzesi Van’dadır. Depoda 45 bine yakın eser var ancak bunun sadece 30 bini sergileniyor. Metler, Persler, Selçuklular ve Osmanlılarda burada hayat sürmüş. Amacımız ilimizdeki saklı tarihi gün yüzüne çıkarmaktır. İlimiz tarihi mirasıyla tam bir kültür abidesidir. Daha önceki çalışmaların arasında olduğu ve Milletvekili olduktan sonra da bu konular üzerinde durmadan çalışıyorum.

 

“VAN’IN MASTER PLANINI ÇIKARDIM”

 

Şanlı tarihi ile dillere destan şehrimizin 100 yılını kurtaracak Master Planı’nı hazırlayıp ilgili bakanlığımıza sunduk.  Bu alanda çalışmalar yaparken Kapadokya Üniversitesi’ne bağlı hocalarımız, Yüzüncü Yıl Üniversitesi bağlı hocalarımız, Sivil Toplum Örgütlerimiz, meslek odalarımızdan fikir alınarak hareket ediyoruz.  Atacağımız adımları iyi bilmemiz gerekiyor.

 

“KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ’Nİ VAN’A GETİRDİK”

 

Türkiye’de ilk defa 2019 yılında başlayan ve İstanbul Beyoğlu’nda başlayan bir model olan Kültür Yolu Festivali’ni yaptığımız girişimler sonucu Van’a kazandırdık. Her yıl 16 ilde yapılan bu önemli festivali Master Planı’mızı Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sunduktan sonra var olan köklü tarihi gördükten sonra bu etkinliğe evet dediler. İlimizde olan tarihi zenginlikler birçok ilde yoktur.

 

BU FESTİVAL VAN’I ŞAHA KALDIRACAK”

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlen Kültür Yolu Festivali düzenlendiği her ili ayağa kaldırdığını gördük. Bir haftalık zaman zarfı sürecinde o ilin ekonomi ve turizm alanında nasıl hareketlendiğini de çok iyi biliyoruz. Bundan dolayı bu önemli etkinliği Van Valisi Ozan Balcı ve Milletvekili arkadaşım Burhan Kayatürk ile birlikte Van’a taşımanın mutluluğunu yaşıyoruz.

 

“BİN YILLIK TARİHİMİZİ AYAĞA KALDIRIYORUZ”

 

Van Kalesi’nin Güneyinde Eski Van Şehrinin olduğu yerde, bin yıllık tarihimizi Master Planı dâhilinde ayağa kaldırıyoruz. 1915 yılından sonra Rusların şehre girerek, Ermenileri Hınçak ve Taşnak terör çeteleri tarafından bu tarihi mirasımız önemli bir derece yakılıp yıkılarak yok edilmeye çalışıldı.  1918 yılından sonra 100 yıl kaderine terk edilen şehrimiz, dünyada yakılmış yıkılmış, yerine inşa edilmemiş tek şehir Eski Van şehridir. Bu kapsamda tek derdimiz şanlı tarihimizi tekrar ayağa kaldırmaktır. Çalışmalarımızı Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde özlenen tarihe tekrar kavuşacağız.

 

 

“RESTORASYON ÇALIŞMALARINA BAŞLADIK”

 

Eski Van Şehrinin girişinde bulunan Hüsref Paşa Hanı ve içinde bulunan 40 dükkânlı bedesten çarşısı tekrar hizmete girecek. Saklı tarihimizde bulunan kültürümüzü yaşam tarzımızı biz buralarda tekrar yaşayacağız. 1500’li yıllarda yapılan Kayaçelebi Cami ile Hüsref Paşa Camileri Osmanlı eseri olan bu kutsalımıza da hizmete açtık. 1200 yıllarda Selçuklular tarafından yapılan, iki masum camimiz olan Kızıl Minareli Cami ve Ulu Cami Minarelerinin restorasyon çalışmalarını başlattık.  Geçmişte kışlık yiyecek deposu olarak kullanılan Mir Ambarı’nıda hayata geçiriyoruz. Bediüzzaman Saidi Nursi öğrencilerinin yetiştirdiği medreseyi de ayağa kaldırıyoruz. Kalenin etrafındaki surlarına da aslına uygun yapacağız”

Kenti ihya edecek projeleri detaylı bir şekilde elen alan Milletvekili Türkmenoğlu, Van ve ilçelerinde yapılacak göletler aynı zamanda merakla beklene Şehir Hastanesi çalışmaları hakkında konuşarak hemşerilerini sevince boğdu.

Vanhaberleri – Van Haberleri – Yerel Van Haber – Yerel Haberler – Kayhan Türkmenoğlu