V11-13 Ekim 2021 tarihlerinde Antalya'da “Sürdürülebilir Şehirler Projesi – Eğitim Programları – 4” kapsamında düzenlenen toplantıya VASKİ Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan, Daire Başkanı Harun Şahin ve kurum yetkilileri katıldı.
Avrupa Birliği IPA II Hibe Anlaşması kapsamında İLBANK Genel Müdürlüğü ile Dünya Bankası tarafından ortaklaşa yürütülen “Sürdürülebilir Şehirler Projesi” 10 seçili Büyükşehir Belediyelerinin katılımıyla çalışmalarını sürdürüyor. Projenin yerel yönetimlere teknik destek sağlanması amacıyla 11-13 Ekim 2021 tarihleri arasında Antalya'da "Sürdürülebilir Şehirler Projesi - Eğitim Programları - 4" kapsamında toplantıya; VASKİ Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan, Plan Proje ve Yatırım İnşaat Dairesi Başkanı Harun Şahin ve kurum yetkilileri katıldı. Düzenlenen eğitim toplantısı iki oturumda gerçekleştirilerek; proje uygulamasında deneyimlenen modeller hakkında bilgi paylaşımı, Entegre Kentsel Su Yönetim Planı ve AB görünürlük kuralları ve yönergeleri ile ilgili şu ana kadar yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirme yapıldı.
KAPLAN: KURAKLIK DÖNEMİNDE PROJENİN ÖNEMİNE VURGU YAPTI
Düzenlenen toplantının ikinci oturumunda sunum yapan VASKİ Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan, "Entegre Kentsel Su Yönetimi Planı" (EKSYP) çalışmaları hakkın önemli değerlendirmelerde bulunarak, projeyle birlikte eksikliklerin ve stratejilerin daha önce belirlenmesinde rol oynadığını, bu doğrultuda VASKİ’nin dinamik genç ekiple iyi çalışmalar çıkardıklarını kaydetti. Genel Müdür Kaplan devamında, projenin öneminin altını çizerek şunları söyledi: Küresel ısınma ve değişen iklim koşullarının etkileriyle ve doğadan alınan geri sinyaller sonucu “Sürdürülebilir Şehirler Programı” kapsamında, “Entegre Kentsel Su Yönetimi Planı” çalışmaları bu yıl içerisinde yaşadığımız kuraklık sürecinde bu proje bizler açısından çok değerliydi. Özellikle projeyle birlikte bütün su paydaşlarının bir araya gelmesi, suyun her çeşidinin bir arada değerlendirilmesi ve suyun yönetilebilmesi adına farkındalık oluşturdu” dedi.
TÜRKİYE’NİN SU AJANSI’NA İHTİYACI VAR
Genel Müdür Kaplan, Avrupa’da bulunan su ajanslarını örnek göstererek, Türkiye’de de su ajansı kurulması gerektiğini belirterek; “Özellikle ülkemizde bulunan kalkınma ajanslarına dikkat çekmek istiyorum; son yıllarda projelerin desteklenmesi ve hayata geçirilmesinde önemli rol oynadığını görüyoruz. Dolasıyla suyun geleceğini korumak, suyu doğru kullanılması ve projelerin hızlı desteklenmesi adına su ajansının kurulması bizler açısından alternatif bir adım olacaktır. Özellikle ajans ile birlikte projeler için kredi arama mecburiyetinde kalmayacağız. Bu doğrultuda ajansın kurulması yönünde farkındalık oluşturulması gerektiği kanaatindeyim” diye ifade etti.
KAPLAN: ASELSAN İLE SÖZLEŞME AŞAMASINA GELDİK
Kurum olarak; Abone Bilgi Yönetim Sistemi (ABYS), Ulusal Adres Veri Tabanı (UAVT) ve Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) proje kapsamında geliştirdiklerini ifade eden Genel Müdür Kaplan, enerji maliyetlerinin düşürülmesi noktasına vurgu yaparak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de güneş enerjisi verimliliği konusunda Antalya’dan sonra ilimizin geldiğini düşünüyorum. Mevcuttaki enerjiyi doğru yönetmek kavramından yola çıkarsak; enerjiyi doğru yönettiğimiz takdirde suyu da doğru yönettiğimizi gördük. Enerjinin doğru yönetilmesi için tüm paydaş kurumlarımızla birlikte ASELSAN ile yeni uygulamaya alacağımız yeni yazılımla sözleşme aşamasına geldik. Enerjiyi uzaktan yapay zekayla yönetme yazılımı üzerine anlaşmaya vardık. ‘Ölçemediğinizi yönetemezsiniz’ prensibinden hareketle suyu ölçerek veya tespit ederek uzaktan sizin adınıza yönetecek yapay zekayla yönetmekten bahsediyorum. Bu sistemi VASKİ’de 384 noktada devreye alacağız. Şu an prototip olarak iki ayrı tesisimizde kurarak daha sonra finansman desteği ile birlikte bütün noktalara sistemi kurmayı hedefliyoruz” diye belirtti.
KAPLAN: PROJEDEN NE ANLADIK?
Kaplan, son olarak şunları aktardı: “Proje kapsamında yaptıklarımızın dışında, projeden ne anladık? Sorusuna gelirsek, özellikle stratejimizi belirlerken ve seçili alanı seçerken ilk olarak prensibimiz; doğru yönlendirme, stratejinin doğru belirlenmesi, gelecekteki projelerimize destek sağlanması, finans temini ve imkânların doğru kullanılması noktasında önemli katkılar edindik. Bundan dolayı projenin desteklenmesinden dolayı Dünya Bankası’na ve İLBANK yöneticilerine teşekkür ediyorum. Ayrıca Plan Proje ve Yatırım İnşaat Dairesi Başkanı Harun Şahin ve projeye katkıda bulunan tüm VASKİ personeline teşekkür ediyorum” dedi.
SU SİSTEMİNE BÜTÜNSEL YAKLAŞIM
Van Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) ve danışman firma Su Yapı/Temelsu Ortaklığı ile 2020 yılı Eylül Ayı'nda imzalanan sözleşme sonrası "Entegre Kentsel Su Yönetimi Planı" (EKSYP) çalışmaları devam ediyor. Programın amacı, “Kentsel su sisteminin bütünsel bir şekilde tasarlanması ve yönetilmesi; Su kullanımına yönelik projelerin sürdürülebilir ve entegre şekilde planlanması, uygulanması ve sosyo-ekonomik kalkınma hedefleriyle uyumlu bir su yönetimi için temel çerçeve oluşturulması; Yaşanabilir ve sürdürülebilir şehirler yaratılması,” olarak 3 maddede özetleniyor.
VASKİ’DEN 2050 YILINA YÖNELİK PLANLAMA
Planlama çalışmaları çerçevesinde küresel ısınma ve değişen iklim koşulları da göz önüne alınarak halkın içme ve kullanma suyuna erişiminin sürdürülebilir olması, suyun tasarruflu kullanımı, arıtılmış atık suyun değerlendirilmesi, katı atık tesislerinin yönetimi, yağmur suyu hasadı gibi konular irdeleniyor. Su tüketim alışkanlıkları üzerinde durularak toplum olarak yapılabilecekler ele alınıyor. Tüm bu değerlendirmeler ışığında Van Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) Genel Müdürlüğü, 2050 yılına yönelik planlama ve hazırlıklarını sürdürüyor.