Öğretmenler Mülakatın Kalkmasını Bekliyor
Ak Parti’nin seçim reklamında mülakatların kalkacağı , sınıfta ders anlatan bir öğretmenin yer alması ile tekrarlandı.
Bir önceki Milli Eğitim Bakanı sayın Mahmut Özer canlı televizyon programında öğretmenler için mülakat olmayacağını , tek kriter olarak KPSS puan üstünlüğünün alınıp öğretmen atamalarının bir hafta , on gün gibi bir sürede hızlıca yapılacağını belirtti.
2018’den itibaren yapılmakta olan sayın Ziya Selçuk ve Mahmut Özer dönemindeki mülakat sistemi , sayın cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarından dolayı % 0 etkiliydi. KPSS puanı ne ise o veriliyordu yani yuvarlama usülü uygulanıyordu. Örnek verecek olursak : KPSS puanı 82,29544 olan bir öğretmene 82 verliyor , KPSS puanı 82,89012 olana 83 veriliyordu. Haliyle bir çok kişinin mülakat puanı aynı olduğundan tekrar KPSS puanına bakılıyor , sıralamalar değişmiyordu. Kısaca mülakat sözde yapılıyordu denilebilir.
Şu an geldiğimiz noktada Milli Eğitim yeni bakanı sayın Yusuf Tekin mülakatları %100’den %50’ye düşürüyoruz diyor ancak bu doğru değil. Çünkü kaldırılmasına söz verilen mülakatın aslında hiçbir etkisi yoktu. Ayrıca sayın bakanımız “ Kendini ifade edemeyen , müfredat bilmeyen , başarısı düşük öğretmenler var. “ cümleleri kullanarak seçmen öğretmen ve ailelerini çok üzdü. Bunların doğru olmadığını argümanları ile cevapladık.
30 büyükşehirde komisyon kurulacağından bahsediliyor. Büyükşehir olmayan 51 ilde yaşayan öğretmenlerin suçu ne ? Her gün farklı bir ilde komisyona girilse bir ildeki 89 diğeri 67 ya da 98 verebilir. 0.01 puan altın değerindeyken insan faktörü hayatları etkiler. Komisyonda yer alacak üyelerin ÖABT sınavına girmemiş , çevrim içi çok basit sınavlar ile uzman olduğunu belirtmemiz gerekir. Atanmayı bekleyen öğretmenlerimiz maddi ve manevi imkansızlıklarla boğuşurken yol , konaklama , yeme ve içme masraflarına girmeye zorlanmamalıdır.
Düşünülen mülakat sisteminde bazı branşlarda KPSS 1.si ile sıralaması 10 bin civarı olan öğretmen neredeyse eşitleniyor. KPSS puanında virgülden sonra beş basamaklı sayı varken 001 puan ile sıralamalar oynarken %50 etkili olacak denilen mülakat kabul edilemez. İnanılmaz derecede hak kayıpları yaşanır. Kime göre neye göre iyi - kötü ders anlatıldı ? İtiraz sürecinde kamera kayıtlarının incelenmesi , bilirkişilerin oluşturulması , doğru karar verilmesi uzun sürer. Normalde zaten yoğunluğu fazla olan idare mahkemelerinin iş yükü artar.
Mülakatlarda kamera kaydı olacak olması güvenliği asla sağlamaz burası Türkiye. Çünkü KPSS puanı 86 olana 86 verilince itiraz etmez ya da etmeyebilir ancak KPSS puanı 64 olana 100 verilirse sizce itiraz eder mi ? Tabiki etmez. Ülkemizde mülakatın torpil , adam kayırma algısı maalesef halkımızın tamamında mevcut. Mülakatlar iyi bir şey olsaydı zaten sayın cumhurbaşkanımız , iktidar tarafından kaldırılacağı vaat edilmezdi ki toplumun her kesiminden olumlu karşılandı. Sayın cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan söz verdiği için öğretmenler açısından mülakat tartışmaya kapalıdır. Kendisine güvenimiz sonsuz.
Tüm öğretmenler derse hazırlık yaparak gelirler. Öğretmen öğrencisine göre ders planı hazırlar. Çünkü her çocuk biriciktir. Kimi öğrencinin görsel – işitsel zekası , kimisinin de ritmik – sosyal zekası baskındır. Bunlara göre yöntem ve teknik uygulanır. Üç jürinin karşısında derse hiçbir hazırlık yapmadan , rastgele seçilecek bir konu 45 dakika boyunca anlatılamaz. Hele ki öğrencinin olmadığı sınıfta etkileşimsiz bunu gerçekleştirmek mümkün değil. Mülakat baskısından dolayı birçok meslektaşımız kendi performansını sergileyemez ve bu adil olmaz , olamaz. İsminde adalet olan partinin buna izin vereceğine hiç ihtimal vermiyoruz.