Van’da, 20 Kasım’da kadın muhtarlar ve muhtar adayları için kapasite güçlendirme eğitimi düzenlenecek.
Küresel Eşitlik ve Kapsayıcılık Ağı 'nın, "Daha Eşit ve Kapsayıcı Bir Mahalle Mümkün!" adıyla hazırladığı proje hayata geçti. Her bölgeden bir il seçilerek uygulanan proje, Doğu Anadolu Bölgesi'nde Van’da gerçekleştiriliyor.
Kadınların muhtarlık kurumunda eşit temsil edilmesini, öncelikle temel bir hak gören, daha eşitlikçi ve kapsayıcı mahallelerin ve köylerin inşası için ise bir gereklilik olduğunu temel alan bu proje ile 2024 yerel seçimleri öncesinde düzenlenen eğitimlerle hem mevcut kadın muhtarların güçlendirilmesi hem de kadın muhtar sayısının artması hedefleniyor.
20 Kasım’da gerçekleşecek eğitimde Küresel Eşitlik ve Kapsayıcılık Ağı Kurucusu Hilal Dokuzcan 'ın “Adaylaşma Süreçleri ve Strateji Geliştirme”, Doç. Dr. Pelin Pınar Giritlioğlu 'nun “Mahallenin İmar Sorunları, Katılımcı Planlama ve Muhtarın Rolü”, ile Küresel Eşitlik ve Kapsayıcılık Ağı Başkanı Ayşe Kaşıkırık 'ın “Mahallede Eşitlik ve Hak Temelli Yaklaşım, Kadın Dostu ve Kapsayıcı Kentsel Hizmetler” konularında bilgi ve deneyim paylaşımları olacak.
Van’ın kadın muhtarlarının ve muhtar adaylarının katılacağı kapasite güçlendirme programı “eşit temsil” ve “eşit katılım” temasıyla oluşturuldu.
Kadın Muhtar ve Muhtar Adayları Kapasite Güçlendirme Programı
Muhtarlık kurumu halka yakın olmaları nedeniyle sorunların çözümüne de katkı sunacak en küçük yerel yönetim birimi olarak zengin olanaklara sahip. Dolayısı ile muhtarlık eşitliğe, adalete, kapsayıcılığa ve özgürlüğe açılan bir kapı olma potansiyeline doğrudan sahip. Bu potansiyele sahip olmasına rağmen kadın temsili de aynı oranda çok düşük.
2023 itibarıyla, Türkiye’de 50 bini aşkın muhtar var, 1010 mahalle ve 124 köy olmak üzere toplam 1134 kadın muhtar görev yapıyor. Kadın muhtar oranı sadece %2,24. Oysa kadın muhtarlar yerelde değişimin ve gelişimin müjdecisi olabilir ve çocuklar için rol model oluşturarak, gelecekte siyasete girmeyi düşünen kadınlar için “yapabilirlik duygusu” yaratabilir.
Kadınların muhtar olması, sadece toplumsal cinsiyet rollerine yönelik kalıp yargıların yıkılması, yerel düzeyde kadın sorunlarının görünürlüğünün arttırılması ve çözüm önerileri geliştirilmesi açısından değil aynı zamanda yerel sorunların çözümüne yönelik sunacağı katkı, kapsayıcılık ve dayanışma dinamikleri açısından da çok değerli.
Küresel Eşitlik ve Kapsayıcılık Ağı olarak yaklaşan yerel seçimler öncesinde mevcut kadın muhtarların yanında olmak ve aday olmak isteyen kadınları teşvik etmek ve kadın muhtar sayısını arttırmak amacıyla hazırladığımız proje kapsamında vereceğimiz “Kadın Muhtar ve Muhtar Adayları Kapasite Güçlendirme Programı” kapsamında vereceğimiz eğitimlerin ana başlıkları aşağıda yer almaktadır.
Türkiye genelinde 7 ilde (İstanbul, Van, Kayseri, Mardin, Amasya, İzmir ve Antalya) gerçekleştireceğimiz bu programın eğitim başlıkları, katılımcılara ve ihtiyaca göre çeşitlilik gösterecektir.