Bilindiği üzere tüm işçi ve emekçilerin gözü kulağı mali ve sosyal hakların ele alınacağı iş veren ile işçi sendikaları arasında yapılacak olan toplu iş sözleşmelerinde.
Elbette ki beklentiler büyük özelikle
Sağlık Bakanlığı bünyesinde görev yapan ve pandemi sürecinde cansperhane bir şekilde mücadele veren
17. iş koluna bağlı çalışan Temizlik, Güvenlik, Otomasyon, Teknisyen, Yönlendirme, klinik destek personeleri Cumhur Başkanımızın “Kahraman” diye adlandırdığı Sağlık Bakanımızın her şeyin en iyisini hak ediyorlar dediği sağlık çalışanlarına bu sözleşmede gerek tayin becaiş, eğitim farkı,görevde yükselme, sağlık şehidi ünvanı, memurlar gibi haftalık çalışma saatlerinin 40 saate indirilmesi Yeni görev. Tanımlamaları ,KHK hükmünün kalkması ve malli haklar konusunda iyileştirmeler yapılması konusunda beklentiler vardır.
Toplu iş sözleşmeleri, sendikalar için üyelerinin hak ve çıkarlarını koruma ve geliştirme mücadelesinde en önemli araçlardan birisidir. Toplu iş sözleşmeleri, işveren karşısında hak ve çıkarların sağlanmasında, hizmet üretiminden alınan güç temelinde örgütlenilerek belirli sürelerde yenilenerek (1-2-3 yıl) yapılan sözleşmelerdir.
Toplu pazarlık yapma ve bunun neticesinde toplu iş sözleşmesi imzalamak sendikaların temel fonksiyonudur. Toplu iş sözleşmeleri ile ücretler arttırılır, var olan çalışma koşulları korunabilir ya da çalışma saatleri düşürülebilir ve çalışma koşulları iyileştirilebilir. Zaten işçiler de sendikaları öncelikle bu amaçlar için kurmuşlar ve üye olmuşlardır. Başka bir deyişle toplu sözleşmeler sendika özgürlüğünü başlatan ve işverenlerin sendikaları işçilerin birer temsilcisi olarak kabul etmelerini sağlayan ve çalışma koşullarını toplu pazarlık yoluyla belirleyen yoldur.
Toplu iş sözleşmesinin tüm aşamalarında katılım ve açıklık ilkelerine büyük önem verilmelidir.
Toplu iş sözleşmesinin hazırlık aşamasında, toplu pazarlık talepleri belirlenmelidir. Bu talepler, üye anketleri yoluyla alınan üyelerin görüşleri, işyeri, işkolu ve ülke koşulları dikkate alınarak belirlenmelidir.
Bunun ardından gelen toplu pazarlık aşamasında, belirlenen bu talepler işverene sunulmalı, bu aşamada açıklık ve katım ilkesi doğrultusunda üyeler sürekli olarak gelişmelerden haberdar edilmeli ve üyeler arasından seçilen gözlemciler toplu pazarlığı başından sonuna kadar izlemelidirler.
Grev hakkının bulunmadığı Sağlık hizmetlerinde, sağlık çalışanlarına getirilen bu yasağın yol açtığı olumsuzluklar; sendikaların örgütsel gücü, üyelerin dayanışması ile aşılmaya çalışılmaktadır.
Üyesinden temsilcisine ve yöneticisine kadar belli bir bütünlük içerisinde ve ortak hareket ederek, ekonomik ve demokratik mücadeleyi birlikte yürütüp, üyelerin çalışma ve yaşam koşullarını yükseltmek hedeflenmelidir.
Bu aşamada, örgütlü bulunulan işletmelerin toplu sözleşme çalışmalarında, başta işyeri sendika temsilcileri olmak üzere üyelerle sürekli diyaloğun sağlanmasına özen gösterilmeli, ayrıca her düzeyde açıklık ve demokratik katılımcılık ilkelerinin uygulanmasına önem verilmelidir.