İnşaat Mühendisi Şeyda Demir: Şeyda Demir: "Van'ın Sorunlarının Çözümü Çevreyolu"
İnşaat Mühendisi Şeyda Demir: Şeyda Demir: "Van'ın Sorunlarının Çözümü Çevreyolu"
Van’da son yıllarda artan trafik sorunu gündemden düşmezken, çözüm önerileri de kamuoyunun ilgisini çekmeye devam ediyor.
Van’da son yıllarda artan trafik sorunu gündemden düşmezken, çözüm önerileri de kamuoyunun ilgisini çekmeye devam ediyor.
Yerel Van Haber TV ekranlarında usta gazeteci Erhan Uğurlu’nun hazırlayıp sunduğu “Kent Gündemi” programına konuk olan İnşaat Mühendisi Şeyda Demir, kentin ulaşım ve altyapı sorunlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Demir, Van’ın yıllardır tamamlanamayan çevreyolu projesinin sadece ulaşım değil, kentin tüm temel sorunlarına çözüm olabileceğini vurguladı. “Van’da yaşanan trafik sorununun temel nedeni, çevreyolu ve İpekyolu üzerindeki dal-çık projelerinin hayata geçirilememesidir” diyen Demir, özellikle şehir merkezinden geçen İpekyolu Caddesi'nin, hem transit hem de şehir içi trafik için ağır bir yük taşıdığını belirtti.
“Dal-Çıklar Trafiği Rahatlatırdı”
Programda konuşan Şeyda Demir, tamamlanamayan dal-çık projelerinin de kent içi trafiği ciddi şekilde etkilediğini ifade etti. “Bu projeler zamanında bitirilmiş olsaydı, kavşaklardaki tıkanmalar önlenir, trafik daha akıcı hale gelirdi. Aynı zamanda çevreye olan olumsuz etkiler de azalırdı” şeklinde konuştu.
“Çevreyolu Van’ın Kanayan Yarası”
Van Çevreyolu projesinin 2010 yılında başladığını ve yaklaşık 41 kilometrelik bir güzergahı kapsadığını hatırlatan Demir, projenin Edremit, İpekyolu ve Özalp bağlantı yollarını içeren üç ana etaptan oluştuğunu aktardı. Ancak kamulaştırma sorunları, kaynak yetersizliği ve merkezi-yetkilerle yerel yönetimler arasındaki koordinasyon eksikliği nedeniyle projenin halen tamamlanamadığını belirtti.
Demir, çevreyolu devreye girseydi ağır vasıta ve transit araçların şehir merkezine girmeden geçiş yapabileceğini ve bunun da trafiği büyük oranda rahatlatacağını söyledi. Aynı zamanda hava ve gürültü kirliliğinin azalacağını ve yolların daha uzun ömürlü olacağını ifade etti.
“Yeni Otogar ve Sebze Hali Stratejik Öneme Sahip”
Kent gündeminde yer alan yeni otogar ve sebze hali projelerine de değinen Demir, bu iki önemli tesisin çevreyolu güzergahına taşınmasının şehir planlaması açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. “Bu sadece bir taşınma meselesi değil; şehir planlamasında yapısal bir dönüşüm anlamına geliyor” dedi.
Sebze hali ve otogarın şehir merkezinde kalmasının trafik yoğunluğunu artırdığını, bu yapıların organize sanayi bölgelerine yakın, ulaşımı kolay ancak yerleşimden uzak alanlara taşınmasının ticari ve sosyal yaşamı da olumlu etkileyeceğini belirtti.
“Van Bölgenin Lojistik Üssü Olabilir”
Projelerin entegre şekilde ele alınması durumunda Van’ın geleceği için büyük fırsatlar doğacağını söyleyen Demir, “Çevreyolu, yeni otogar ve sebze hali bir bütün olarak düşünülürse, Van bölgenin en güçlü lojistik merkezlerinden biri olabilir. Bu sadece ulaşımı değil, aynı zamanda ticareti, çevreyi ve yaşam kalitesini de doğrudan etkiler” ifadelerini kullandı.
Demir, son olarak yerel halkın bu süreçlere dahil edilmesi gerektiğini ve projelerin şeffaf şekilde yürütülmesinin önemine dikkat çekti. “Halk çözüm istiyor, ama sürecin şeffaf ve katılımcı olmasını da bekliyor” dedi.
Vanhaberleri - Van haber - yerel Van haber - yerel haberler
Van HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.