Başhekim Sarıkaya Hipertansiyon İçin Önemli Uyarılarda Bulundu

Sağlık 14.09.2024 - 17:20, Güncelleme: 14.09.2024 - 17:20
 

Başhekim Sarıkaya Hipertansiyon İçin Önemli Uyarılarda Bulundu

Doç. Dr. Remzi Sarıkaya, ülke genelinde önemli sağlık sorunlarından birisi haline gelen Hipertansiyon için ciddi uyarılarda bulunarak, herkesin dikkat etmesi gerektiğinin altını çizdi.

S.B.Ü Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr Remzi Sarıkaya, ülke genelinde Hipertansiyon ’un çok yaygın hale geldiğini söyleyerek, nedenlerini ise tek, tek sıraladı. Bölgenin önemli Bilim adamlarından olan Doç. Dr. Remzi Sarıkaya, kendi sosyal medya hesaplarında yaptığı paylaşımında, “Ülkemiz için ciddi bir sağlık sorunu olsa da Van ve çevre iller için en önemli sağlık sorunlarından HİPERTANSİYON, maalesef çok yaygın hale gelerek, sağlık sorununu tehdit etmektedir” dedi. Başhekim Sarıkaya, aşırı tuzlu tüketim alışkanlığının birçok hastalıklara davetiye çıkardığını vurgulayarak, yetmezmiş gibi kötü ilaç uyumu da olması da eklenmesi sonucunda tansiyon hastalarının kan basıncı normalden daha fazla yüksek seviyelere çıktığını belirtti.   “HİPERTANSİYON’A BAĞLI ÖLÜMCÜL HASTALIKLAR ARTTI” Özellikle Van ve çevre illerde Hipertansiyona bağlı Kalpte büyüme, böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği, kalp krizini daha sık gördüklerinin altını çizen Doç. Dr. Sarıkaya, “Otlu peynir, tuzlu balık, et ürünlerinin aşırı tuzlu tüketilmesi alışkanlığından vazgeçilmelidir. Düzenli beslenmede seviye yaparak,  otlu peynir üretilirken, tuz oranı için standardizasyon sağlanmalı, tüketilirken de tuz oranını düşürmek için öncesinde suda bekletilmelidir’ tavsiyelerinde bulundu.   “TUZLU VAN BALIĞI CİDDİ BİR TEHLİKE” Van balığının tuzlu tüketimi ciddi bir sorun olduğunu söyleyen Sarıkaya, “ Tuzlu balık tüketimi terkedilmelidir. Van balığı öncelikle taze tüketilmeli ya da son dönemin en önemli kazanımlardan biri olarak raflarda yerini alan İnci Kefali Konservesi tüketilebilir. Yemek pişirilirken yemeğe tuz katımı çok sınırlandırılmalıdır; bu durum restoranlar için de geçerlidir.   “MASALARDAN TUZ KALKMALI” “ Artık masalardan tuzu kaldırmalıyız” vurgusunu yapan Sarıkaya, “Günlük tuz ihtiyacımız 1 çay kaşığı kadar. Bunu da zaten tükettiğimiz besinlerle beraber alıyoruz. Fazlası zarar hem de geri dönüşü olmayan ölümcül zararlar olabilir “ uyarısını yaptı. Vanhaberleri – Van Haber – Yerel Van Haber – Yerel Haberler
Doç. Dr. Remzi Sarıkaya, ülke genelinde önemli sağlık sorunlarından birisi haline gelen Hipertansiyon için ciddi uyarılarda bulunarak, herkesin dikkat etmesi gerektiğinin altını çizdi.

S.B.Ü Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr Remzi Sarıkaya, ülke genelinde Hipertansiyon ’un çok yaygın hale geldiğini söyleyerek, nedenlerini ise tek, tek sıraladı.

Bölgenin önemli Bilim adamlarından olan Doç. Dr. Remzi Sarıkaya, kendi sosyal medya hesaplarında yaptığı paylaşımında, “Ülkemiz için ciddi bir sağlık sorunu olsa da Van ve çevre iller için en önemli sağlık sorunlarından HİPERTANSİYON, maalesef çok yaygın hale gelerek, sağlık sorununu tehdit etmektedir” dedi.

Başhekim Sarıkaya, aşırı tuzlu tüketim alışkanlığının birçok hastalıklara davetiye çıkardığını vurgulayarak, yetmezmiş gibi kötü ilaç uyumu da olması da eklenmesi sonucunda tansiyon hastalarının kan basıncı normalden daha fazla yüksek seviyelere çıktığını belirtti.

 

“HİPERTANSİYON’A BAĞLI ÖLÜMCÜL HASTALIKLAR ARTTI”

Özellikle Van ve çevre illerde Hipertansiyona bağlı Kalpte büyüme, böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği, kalp krizini daha sık gördüklerinin altını çizen Doç. Dr. Sarıkaya, “Otlu peynir, tuzlu balık, et ürünlerinin aşırı tuzlu tüketilmesi alışkanlığından vazgeçilmelidir. Düzenli beslenmede seviye yaparak,  otlu peynir üretilirken, tuz oranı için standardizasyon sağlanmalı, tüketilirken de tuz oranını düşürmek için öncesinde suda bekletilmelidir’ tavsiyelerinde bulundu.

 

“TUZLU VAN BALIĞI CİDDİ BİR TEHLİKE”

Van balığının tuzlu tüketimi ciddi bir sorun olduğunu söyleyen Sarıkaya, “ Tuzlu balık tüketimi terkedilmelidir. Van balığı öncelikle taze tüketilmeli ya da son dönemin en önemli kazanımlardan biri olarak raflarda yerini alan İnci Kefali Konservesi tüketilebilir. Yemek pişirilirken yemeğe tuz katımı çok sınırlandırılmalıdır; bu durum restoranlar için de geçerlidir.

 

“MASALARDAN TUZ KALKMALI”

“ Artık masalardan tuzu kaldırmalıyız” vurgusunu yapan Sarıkaya, “Günlük tuz ihtiyacımız 1 çay kaşığı kadar. Bunu da zaten tükettiğimiz besinlerle beraber alıyoruz. Fazlası zarar hem de geri dönüşü olmayan ölümcül zararlar olabilir “ uyarısını yaptı.

Vanhaberleri Van Haber – Yerel Van Haber – Yerel Haberler

Van HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yerelvanhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.

van haber